Pajerna hör sommaren till. Nu när bärsäsongen är i full fart så har vi startat "projekt: tömma frysbox". I boxen hittade jag en stor låda med fjolårets krusbär som såg ut att vela bli uppätna så de fick bli en god och fräsch paj. Eftersom både jag och maken försöker äta lite hälsosammare så gjorde jag bottnen på mjöl med hög fiberhalt och bytte ut smöret till hjärtvänlig rypsolja. Det blev ett mycket lyckat företag!
Krusbärs- och jordgubbspaj på hälsosam botten
Ingredienser
Botten:
-1,5 dl grahamsmjöl eller bovetemjöl
-1,5 dl vetemjöl eller spältvetemjöl
-0,5 dl grovt hackade mandlar
-0,75 dl rypsolja
-0,5 dl vatten
Fyllning:
-ca 7 dl krusbär
-4 msk vatten
-3 msk potatismjöl
-stevia, honung och kanel för smaksättning
-ca 5 dl jordgubbar
-ca 5 torkade fikon
-0,5 dl grovt hackade mandlar
-några blad mynta till garnering
Gör så här
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i
en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills
det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när
man trycker ut den.
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Sätt krusbären, vattnet och potatismjölet i en kastrull och koka upp. Låt bären koka sönder och smaksätt. Häll upp i pajskalet. Halvera jordgubbarna och fikonen och plocka på. Strö evt. den grovckade mandeln över. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna och servera med mynta och turkisk youhurt med mortlad kummin i. Mmmums!
Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Sätt krusbären, vattnet och potatismjölet i en kastrull och koka upp. Låt bären koka sönder och smaksätt. Häll upp i pajskalet. Halvera jordgubbarna och fikonen och plocka på. Strö evt. den grovckade mandeln över. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna och servera med mynta och turkisk youhurt med mortlad kummin i. Mmmums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar